Antwoorden veilig verkeer

Beste leerling, je zult merken dat veel antwoorden niet of goed of fout zijn. Er zitten meerdere kanten aan. Uiteindelijk moet jij leren om de voor jou meest veilige keuzes te maken. In de ‘echte wereld’ heb je ook geen antwoordenboekje bij je.


Van huis naar school

Andere route kiezen kan helpen. Je vermijdt onveilige plekken. Aan de andere kant. Je weg wordt misschien onnodig langer. Bovendien kom je op andere momenten ook in ‘gevaarlijke’ verkeerssituaties. Daar moet je goed mee om leren gaan. Hoe beter jij het verkeer begrijpt, hoe veiliger het voor je wordt.

 

Gevaar op straat

Foto: zoek de 7 verschillen oplossing


Groen is veilig
Vooral op drukke kruispunten met brede wegen, zie je dat mensen nog snel door oranje willen rijden. In plaats van af te remmen, geven ze gas. De kans is daarbij groot dat een automobilist door rood rijdt. Als de automobilist door rood rijdt, heb jij misschien al groen licht. Kijk dus voor de zekerheid nog even naar links of er niet iemand door rood rijdt.


Overtredingen
Soms houden mensen zich per ongeluk niet aan de regels doordat ze afgeleid worden door, bijvoorbeeld,  andere weggebruikers of hun telefoon of iets op de radio.
Soms houden mensen zich expres niet aan de regels omdat ze bijvoorbeeld haast hebben, boos en dwars zijn, denken dat het ‘wel kan’.
Emoties kunnen een rol spelen. Je ziet wel dat mensen agressief worden in het verkeer. Ze gaan dan bumperkleven of heel hard rijden. Hou er dus rekening mee dat je te maken hebt met andere weggebruikers die soms gevaarlijke dingen kunnen doen in het verkeer.

 

 

Even ontspannen met een kruiswoordpuzzel
Afbeelding: kruiswoordpuzzel 1 oplossing


Rood is stoppen

  1. De kans is groot dat Abel dat doet. Als je iets vaak doet, ontstaat er routine. Je bent dan minder alert. De kans op fouten maken wordt dan groter. In dit geval kan er natuurlijk best eens een auto of fiets aankomen.

< >Als het kruispunt overzichtelijk is, kan dit meestal wel op een veilige manier. Als het zicht door struiken of andere zaken wordt belemmert, is het gevaarlijk.Dat is een mogelijkheid, maar joggers willen liever in beweging blijven. Stoppen is lastig. Als het kruispunt niet overzichtelijk is, dan is het wel goed om het op deze manier te doen.Dit is de enige manier die wettelijk is toegestaan. De kans is wel erg klein dat Abel dit doet.


De ongeschreven regel

Als er vier auto’s op een kruispunt aankomen en iedereen moet het verkeer dat van rechts komt voorrang verlenen (gelijkwaardige kruising), dan staat iedereen te wachten op een automobilist die van rechts komt.
Iedereen zal afremmen. Dan zal er oogcontact gemaakt worden om elkaars gedrag af te tasten. Misschien laat iemand zien wat hij wil. Dit kan ook door een beetje het kruispunt op te rijden. Een ongeschreven regel is dat je netjes reageert op elkaars signalen. Uiteindelijk wil iedereen zonder ongelukken het kruispunt oversteken.


Samen ongelukken voorkomen
Als je twijfelt of je de juiste plek hebt gekozen, kun je het aan klasgenoten of je meester vragen. Misschien is het wel leuk om samen de verschillende foto’s met elkaar te vergelijken.


Help de vrachtwagenchauffeur
Inmiddels kan techniek heel veel oplossen. Censoren aan de zijkant van de auto kunnen een signaal geven als iemand in de ‘dode hoek’ staat of fietst. Cameraatjes om de vrachtauto kunnen ook een oplossing zijn. Misschien heb jij nog wel een veel betere oplossing.

 

De nieuwe APK
Check met je klasgenoten of je niets vergeten bent. Kijk ook naar de checklist van de fiets. Mis je nog iets?


Wat kan hier nu fout gaan?

Eerste foto: geen goed overzicht. Als Isabella oversteekt wordt ze misschien aangereden of ze laat een andere weggebruiker schrikken. Extra aandachtpunt: er kan iemand in de auto zitten die weg wil rijden. Ook dat levert gevaar op.

Tweede foto: alleen het zebrapad geeft voorrang en Isabella gaat over het naastgelegen fietspad. Veel fietsers gedragen zich alsof ze op het zebrapad rijden. Sommige automobilisten ergeren zich daaraan. Dat kan leiden tot gevaarlijke situaties. Ze moet dus goed blijven opletten en oogcontact maken met andere weggebruikers.

 

Feitje: hier gebeurde regelmatig ongelukken. Om de situatie duidelijker te maken zijn vervolgens de haaientanden geplaatst door de gemeente (zie foto).


Derde foto: ongelijkwaardige kruising. Isabella komt van een onverharde weg. Ze heeft geen voorrang; ook niet op verkeer van links. Bovendien gaat het grindpad iets omhoog. Veel fietsers maken even vaart en dan is het lastig om te stoppen.

Misschien zie jij nog iets wat hier niet beschreven staat.

 

De trein
Waarschijnlijk kunnen alle redenen die eerder genoemd zijn hier ook van toepassing zijn. Kijk anders nog even bij ‘overtredingen’.

Wat bij een spoorwegovergang een extra reden kunnen zijn:

< >je wordt ongeduldig omdat je lang moet wachtende trein is al langs gekomen en je denkt er niet5 aan dat er nog een trein kan komenje hebt niet in de gaten hoe snel treinen rijden

 

Nog even een aantal regels bekijken

 

Vraag
Wat betekent Recht doorgaand verkeer op dezelfde weg gaat voor?
Antwoord
Degene die afslaat moet voorrang geven aan de degene die rechtdoorgaat op die zelfde weg. Stel, je wilt linksaf slaan en er komt een andere weggebruiker je tegemoet, dan moet je deze voor laten gaan.

 

Opdracht
Vul het ontbrekende woord in.
Antwoord
drie keer het woord ‘iedereen’ is goed.

 

Vraag
Wat is een ongelijkwaardige kruising?
Antwoord
C

 

Je bent lopend of op de fiets. Welke uitspraak is waar? Alle uitspraken zijn waar.

 

Opdracht
Je bent lopend of op de fiets. Welke uitspraak is waar? Streep het foute antwoord door.

 

< >WaarOnwaar; jij mag voorgaan, maar kijk natuurlijk altijd goed uit. Je weet niet of de chauffeur je ziet of deze regel kent.WaarWaar; dat is verplicht en ook aardig om te doen.Onwaar; je MOET mensen voor laten gaan.

 

Zoek de verkeerswoorden

Afbeelding: woordzoeker verkeer oplossing

Contact

Multiplus Media
Stationsweg 21
9201 GG Drachten

0512- 550 800
Explorare MCL januari 2017

Explorare MCL januari 2017

Geplaatst op: 2017-01-18

Explorare is uit! Het medisch wetenschapplijk magazine van MCL!

Lees meer Meer nieuws
Website, Facebook campagne, Google campagne, De Woongaard Leeuwarder Courant en Friesch Dagblad!

Website, Facebook campagne, Google campagne, De Woongaard Leeuwarder Courant en Friesch Dagblad!

Geplaatst op: 2017-01-18

Multiplus is gestart met de online en offline nieuwbouw marketing voor www.deynsetwiarda.nl Aan de Ynset ontwikkelt Bemog met Bouwbedrijf Kuin 8 royale halfvrijstaande woningen met directe verbinding aan open vaa...

Lees meer Meer nieuws
  • Ons nieuwbouwproject ten zuiden van Leeuwarden is, mede door de online marketing, in korte tijd volledig verkocht!

    Frisoplan
  • Slokker Vastgoed is een onafhankelijke projectontwikkelaar die zelfstandig werkt maar ook samen met corporaties en gemeenten.

    Slokker vastgoed
  • Multiplus werkt oplossingsgericht en hebben onze site zo aangepast dat deze voldoet aan onze eisen

    Baboeshka Beetsterzwaag
Frisoplan Slokker vastgoed Baboeshka Beetsterzwaag

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.